In een afvalkuil zijn in 1994 twee zeer opvallende vondsten gedaan. Allereerst is er de vondst van gouddraad, dat onmiskenbaar van textiel afkomstig is. Helaas is de vondst aan het einde van de opgravingen zoekgeraakt. Zeker zo bijzonder is de vondst van een vergulden beslagplaatje van (zeer waarschijnlijk) gordelbeslag. Het plaatje op een basis van koper met een dikke goudlaag meet 25 x 25 mm. Op de voorzijde is in reliëf een andreaskruis te zien waarvan de kruisarmen uitlopen in lelies (fleur de lis). Centraal in het kruis is een bolle ronde knop. Het kruis is gevat binnen een parelrand. Beide vondsten wijzen op een drager van zeer hoge komaf. Wereldlijke vorsten en bisschoppen droegen gouden kledingaccessoires, van de lagere klassen verwacht men dat zeker niet. Van de adel met een grafelijke status is dit niet bekend.
Het kruismotief op het beslagplaatje komt ondermeer voor op een rijk vergulde boekband (achterzijde) uit het rijksklooster Corvey. De band dateert uit de 10e eeuw.
De kuil, die tot nu toe als 10e-eeuws werd gedateerd, is nu met zekerheid te dateren in de eerste helft of het midden van de 11e eeuw. Daarmee is de kuil te verbinden aan de eerste gebruiksfase van de tufstenen palts-aula.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten